29/11/08

Tajin de dajaja dial bhar ("gallina de mar")



Ingredients

1 dirham de julivert
1 dirham d'api
1/2 dirham de caimun (comí picat)
1 dirham de pimentó vermell
un grapat de sal
uns quants grans d'all
unes quantes carrotes
unes quantes patates
una mica de tomata concentrada aïxa
oli d'oliva
oli de girasol
olives
llimona
herba sahta
2 fulles de llorer petites
3 tomates mitjanes
1'5 Kgs. de gallina de mar (djaja dial bhar)
aigua


Aquest és el tajin típic de peix, que es pot fer de moltes varietats. La Rabi3a va escollir la gallineta de mar perquè va trobar-los macos quan vam anar a comprar, i a ella li agraden.

1. Primer de tot cal netejar el peix amb cura (escatar, treure la tripa i les espines més grosses del ventre). Posem el peix en un recipient estanc.

1. 22 - Tot seguit cal picar les herbes, ben picadetes, tallem els alls a trossos petits (no cal picar-los), i ho afegim tot a la palangana amb ½ dírham de caimun, 1 dirham de pimentó vermell, i un grapadet de sal. Hi afegim un raig ben llarg d’oli de girasol i ho removem tot molt bé, assegurant que tot el peix quedi impregnat de la mescla, també l’interior.


3 - Pelem les carrotes i les hi treiem el cor. La tallem petitona. Tallem dues tomates a rodalles, i la coloquem sobre la carrota. Tallem la patata a rodalles, la quantitat necessària per cobrir el fons de carrota i tomata. Salem, que no n'hi falti.


4 - Preparem un altre adob per al peix. Omplim el cul d'un plat amb un raig ben generós d'oli d'oliva, una culleradeta de comí en pols i una culleradeta i mitja de tomata concentrada Aixa. Ho barregem tot en barrejat, amb un rajoliu d'aigua. Ara ho tirem al tajin, sobre les verdures, ben repartit.





5 - Coloquem el peix i per sobre ho espolsem amb l'herba sahta. Hi afegim oli d'oliva, unes rodalles de tomata, una cirereta o similar, un raig llarg d'aigua que cobreixi el fons, i finalment dues fulles de llorer petites i la llimona de les olives. I al foc.


Es deixa el tajin al foc (fort, mig o lent depenent de la cara que hi posa el peix). Es treu quan les patates ja són cuites. Per saber-ho cal punxar-les amb una forquilla.

Consell: Atenció! Si ompliu massa el tajin, el suc sobreeixirà, en perdreu una bona part i el resultat final no serà tant bo, perquè es perden gran part dels aromes. Avisats esteu.

No hay comentarios: